Σε μία κοινωνία υπερδιέγερσης και υπερκινητικότητας, γίνετε ο φάρος ηρεμίας των παιδιών σας.

Αν σας δίνονταν οι ερωτήσεις, «Η καθημερινότητα σου είναι ήρεμη; Έχεις χρόνο για τον εαυτό σου, για να συγκεντρώσεις τις σκέψεις σου;», τι θα απαντούσατε; Πραγματικά θα ήθελα να μάθω τις απαντήσεις που θα δίνατε. Ωστόσο, ζούμε σε μία κοινωνία συνεχούς υπερδιέγερσης. Οι καθημερινές αγγαρείες του σπιτιού, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και το κυριότερο, οι γονεϊκές υποχρεώσεις είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν μία σύγχρονη ελληνική οικογένεια. Αν περνούσαμε στη σφαίρα της φυσιολογίας του ανθρώπου, θα μπορούσαμε να πούμε πως η σύγχρονη κοινωνία κυριαρχείται από την δράση του Συμπαθητικού Νευρικού Συστήματος. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν δύο είδη δράσεων στο Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα του ανθρώπου, με ανταγωνιστική δράση, η Συμπαθητική και η Παρασυμπαθητική λειτουργία. Το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα, ετοιμάζει τον οργανισμό για μία κατάσταση, οξείας δράσης με μεγάλη ενεργειακή δαπάνη. Αντιθέτως, το Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα, χαμηλώνει τους καρδιακούς παλμούς και μέσω της διαφραγματικής αναπνοής, μπορεί να αποφέρει την πολυπόθητη «χαλάρωση» σε έναν άνθρωπο. Με την αύξηση της τεχνολογίας και την ολοένα και μεγαλύτερη προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολύς κόσμος βρίσκεται στο στόχαστρο καταιγιστικών πληροφοριών σχετικά με την ευεξία, την άσκηση και την προσέγγιση ενός ολιστικού τρόπου ζωής.

Για να εξηγήσω, έχετε ακούσει ποτέ τον όρο «διαλογισμός», meditation; Πιστεύω πως μεγάλο ποσοστό ανθρώπων θα έχουν συναντήσει έστω μία φορά στη ζωή τους αυτόν τον όρο. Ο διαλογισμός, προέρχεται από τις ασιατικές τεχνικές εναλλακτικής ιατρικής και ορίζεται ως ένα μέσο, αυτοσυγκέντρωσης, αυτοπραγμάτωσης και επίτευξης της εσωτερικής γαλήνης. Ο διαλογισμός είναι, αν όχι αναγκαίος, ιδιαίτερα σημαντικός μέσα στην καθημερινότητά μας. Πώς όμως; Διαλογισμός μπορεί να οριστεί ως οποιαδήποτε προσωπική ασχολία ή σκέψη που μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο, να χαλαρώσει και να βάλει σε μία καλύτερη σειρά τις υποχρεώσεις του. Ακόμα, διαλογισμός μπορεί να είναι το να μην κάνεις τίποτα και απλά για 5 λεπτά της ημέρας σου, να παρατηρείς ένα δέντρο ή τον ουρανό να αλλάζει χρώματα. Είναι ένας περίπατος στη φύση ή η στιγμή που ασκείσαι μέσα στη μέρα. Διαλογισμός είναι αυτά τα 5 παραπάνω λεπτά που ζητάμε το πρωί, την ώρα που χτυπάει το ξυπνητήρι. Είναι όμως 5 λεπτά απόλυτα αφιερωμένα στον ίδιο μας τον εαυτό και τις σκέψεις μας. Είναι αυτά τα λεπτά μέσα στη μέρα που, χωρίς πολλές φορές να γίνεται αντιληπτό, σε εξελίσσουν σαν άνθρωπο.

Και εδώ έρχεται το σημαντικότερο θέμα αυτού του άρθρου, τα παιδιά. Φαντάζεστε πόσο θα μπορούσε να βοηθηθεί ένα μικρό παιδί, αν από μικρή ηλικία ήταν σε θέση «να ελέγξει» το συναισθηματικό του κόσμο; Να έχει υπομονή και να χαίρεται τη μοναδικότητα και τη χαρά της παιδικής ηλικίας, χωρίς έντονα ξεσπάσματα εκδήλωσης συναισθημάτων. Τα παιδιά «απορροφούν» σαν μικρά σφουγγαράκια, ό,τι δουν και ακούσουν από μικρή ηλικία. Γαλουχούνται από μικρά στον τρόπο ζωής που χαράζουν οι γονείς τους, μέχρι να ανοίξουν τα δικά τους φτερά, υιοθετώντας όμως πολλά πράγματα από την παιδική τους ηλικία. Δώστε στα παιδιά σας αυτά τα 5 λεπτά που θα έχουν ανάγκη αργότερα και θωρακίστε τα από το άγχος και την υπερδιέγερση που διέπει αυτή την κοινωνία.

Μαρία Λαμπάδα

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022